perjantai 1. lokakuuta 2010

Karkittomuutta ja kiisseliä

Päiväkodissa on mukava viettää lasten syntymäpäiviä. Varsinkin päivänsankarille hetki on koskettava ja odotettukin. Vuosien varrella synttäreiden juhliminen on saanut monenlaisia muotoja. Yleisimpiä sisältöjä lienee kuitenkin onnittelukortin ojentaminen, onnittelulaulu ja muita erilaisia "rutiineja". Monessa päiväkodissa, joissa olen työskennellyt, on myös päivänsankarin ollut tapana tarjota jotakin kavereilleen. Usein kyseessä on ollut karkit, jäätelö tms.herkut. Tästä on saattanut olla seurauksena myös se, että pitkän päiväkotiuran "konkarit" odottavat tarjoilua ja voivat huomauttaa, jos joku ei nameja järjestäkään.

Joitakin vuosia sitten muuan äiti hyvin varovasti esitti, ettei hänen kaksivuotiaalleen tarjottaisi karkkia ollenkaan. Siirryimme silloin rusinoihin ja kekseihin. Kaikki olivat tyytyväisiä. Hyvä!
Nyt kuulimme hammashoitolasta, että lasten hampaiden kunto on ratkaisevasti huonontunut viime vuosina. Syynä on epäilty juuri runsasta makean syöntiä. Jopa aivan pienimpien vastapuhjenneissa hampaissa on reikiä. Harmillista.

Me päätimme porukalla, että meidän päiväkoti lopettaa kaiken karkin syönnin omissa tiloissamme. Synttärien viettäminen tapahtuu juhlimalla herkuttelematta huomioiden päivänsankari muuten.
Mutta... nuo välipalat ihmetyttävät. Sokeroitua jugurttia, hilloa ja ohukaisia, jäätelöäkin joskus ja sitä ikuista kiisseliä!  Välipalat ovat enimmäkseen juuri karkkeihin verrattavia sokeripommeja.

Parin viikon päästä on keskuskeittiön kanssa neuvottelu. Pitäkää peukkuja mahdollisuuteemme saada vähemmän sokeroituja välipaloja!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti