torstai 27. syyskuuta 2012

Vähän koulutuksesta

Onhan se hyvä ja erittäin tarpeellistakin useimmiten, että työnantaja järjestää täydennyskoulutusta työajan puitteissa ja velvoittaa nihin osallistumaan. Useimmiten - ei tosin aina - koulutuksesta palaa innostunneena ja täynnä uusia ideoita yrittäen sitten saada sama innostus tarttumaan työkavereihinkin. Oikein upeeta. Mutta sitten tulee se mutta.
Koulutus tapahtuu työajalla. Sijaista ei saa palkata. Työaika pitää tasata kolmen viikon jaksoihin. Koulutusta yhdestä aiheesta esimerkiksi 2x2,5 tuntia. Aamuvuoroon töihin klo 6.30. Työaika päättyisi klo 12.30, mutta koulutus jatkuukin tästä tai sijoittuu vaihtoehtoisesti iltaan klo 17- 19.30. Kahdesta muusta työvuorosta (klo 8-16 tai 9-17) ei paljon joustoja oteta, meidät kaikki tarvitaan aamulla "paimentamaan" 21 erittäin vilkasta 3-6 -vuotiasta. Toimintamme pienryhmissä painottuu voimakkaasti aamuun, osan lapsista poistuessa jo klo 15 mennessä eli heti välipalan jälkeen. Ei koskaan kuitenkaan niin paljon, että klo 16 vuorosta pääsisi liukenemaan kuin korkeintaan varttia aikaisemmin.
Näistä aamuista sitten "pätkitään" puoli tuntia tai tunti kerrallaan PAITSI jos sattuu oma tai naapuriryhmän palaveripäivä, talokokous, jokin suunnittelutoimikunta tai  tarve esimerkiksi kiireellisesti paikkaamaan muualle taloon henkilöstövajetta. Talomme on ns. hajasijoitettu, jolloin ryhmät toimivat lähitaloissa, mutta toisistaan erillään kuitenkin. Tuntuu mahdottomalta yhtälöltä! Voi kunpa näihin kaikkiin koulutuksiin käytetyn ajan saisi tallentaa johonkin "aikapankkiin", josta sitä voisi ottaa "hiljaisina" päivinä esim. lomien yhteydessä tai kun iskee yllättäen vesirokko ja kolmasosa lapsista puuttuu. Mutta ei. Aina vaan tasoitamme työkaverien jaksamisen kustannuksella. Meidän TYÖAIKAANhan on laskettu vain lasten ja perheiden kanssa tehtävä työ. Kyllä laskee motivaatiota mennä kolmen vuoden välein kuuntelemaan lähes saat ensiapuohjeet ja elvyttämään muoviraatoa, kun tietää, että kiirettä sitten riittää arjessa. Yhtään väheksymättä ensiaputaidon välttämättömyyttä! Ja tällaisa päiviä eri aiheista useita kertoja vuodessa koskien kaikkia ryhmän kolmea kasvatusvastuussa olevaa työntekijää.
Maanantaina nuttura tutisten elvyttämään, kunhan ensin käyn käännähtämässä kotona klo 12.30 - 15.30 välisenä aikana.

3 kommenttia:

  1. Kiinnostavanoloinen blogi, jonka vasta löysin. Voisiko tekstin fonttia muuttaa luettavammaksi? Hyvää syksyn jatkoa!

    VastaaPoista
  2. Tuo työaikasäätäminen on muutenkin niin rasittavaa! Hirvittävästi menee energiaa siihen, että pitää miettiä milloin ja mistä ottaa mitäkin ylitunteja pois, ja kuitenkin olen aina laskenut ne väärin. Eikä koskaan löydy sopivaa hetkeä niitä edes ottaa pois, kuten sanoit. Ja kun näitä ylitöitä tulee tosiaan sekä kaikenlaisista koulutuksista, palavereista että "oikeista ylitöistä", eli siitä että joudut jäämään töihin kun lapsia on vielä "liikaa". Turhauttavaa.

    VastaaPoista
  3. Vau! Kiitokset kommenteista! Tätä siis kuitenkin lukee joku :)
    Kiitos myös rakentavasta korjausehdotuksesta fontin suhteen. Korjataanpa asia.

    VastaaPoista